Kött – babydjur & inälvor

Posted · Add Comment

Portugiserna äter gärna babydjur, såsom spädgris, lamm, killing, kalv och kyckling. Till köttspecialiteterna ingår också andra typer av fläskkött samt tunga, fötter, blod och inälvor från olika djur. Tänk på att portugiserna älskar sitt kött genomstekt.

Kött från tamdjur

  • Bísaro – svart och rosa fläckig gris med hängande öron. Lever främst i Tras-os-Montes i nordöstra Portugal. Växer sakta och dess kött är mycket smakrikt.
  • Borrego – lamm.
  • Cabrito – killing (getunge).
  • Chanfana – getgryta.
  • Galinha – kyckling eller höna. Kyckling serveras ofta stekt eller grillad med stark piripirisås på. Hönor, ofta fritt strövande bergshönor, serveras i smakrika grytor.
  • Leitão – helstekt spädgris. Det delikata köttet smälter i munnen. Och den tunna krispiga huden ger mycket smak. Bairradas specialitet, men görs i hela Portugal.
  • Pato – anka. Serveras ofta med ris, som Arroz de Pato.
  • Porco Preto – svart gris. Lever på Alentejoslätten och äter ollon från korkekarna.
  • Vitela – kalv. Serveras ofta som biff eller stek.

Viltkött

  • Javali – viltsvin.
  • Lebre – hare.
  • Faisão – fasan.
  • Perdiz – rapphöna.
  • Codorniz – vaktel.

Övrigt kött & inälvsmat

  • Caracóis – sniglar. Serveras ofta i en buljong smaksatt med vitlök, lagerblad och oregano.
  • Línguas – tunga. Väl värt att pröva.
  • Pé de Porco (Pèzinhos) – grisfot.
  • Pé de Vitela (Máozinhas) – kalvfot.
  • Tripas – oxmage med bönor och kryddor. Specialitet i Porto.

Fullständiga rätter

De finns många gryträtter där portugiserna blandar i allt möjligt. Dessa rätter kallas Pratos Completos, de fullständiga rätterna. Cozido à Portuguesa, är ett sådant exempel. Den innehåller kokt kött och grönsaker. Oftast kyckling, grisfötter eller öron, fläsk, blodpudding, korv, nötkött, potatis och ris, kål, kikärter, morötter och rovor.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>